sobota, 11 stycznia 2014

Ciasto ze śliwkami

Cześć :)

Mam dzisiaj pecha... Zakupów całych nie zrobiłam pomimo listy, tylko dlatego, że dzieci moje, jedna przez drugą: "mamo kupisz mi to czy tamto?" nie szło im wytłumaczyć, że kupię, ale najpierw zrobię swoje zakupy, cóż obejdzie się dzisiaj ;)

Na dodatek w trakcie przygotowywania tego ciasta zepsuł mi się mikser!! posmrodziło, więc pewnie coś spalone... ale sobie poradziłam wałeczkiem do ucierania ciasta,w końcu trzeba było pozbyć się grudek co nie? kurde wcześniej pralka, teraz mikser... co następne? 

Nie lubię dzisiejszego dnia!!!

Przepis na ciasto śliwkowe znalazłam na blogu >>kulinarneprzeboje<< i czuję, że jeszcze nie raz tam zajrzę.


CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Składniki (na formę 25 x 37 cm):
  • ok. 20 sztuk śliwek
  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • pół szklanki wody
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
  1. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym do utworzenia się lśniącej i gładkiej masy.
  2. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia (przesiane przez sito). Zmiksować. Dodać olej i wodę, chwilę miksować.
  3. Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. 
  4. Śliwki pokroić na pół, usunąć pestki.
  5. Ciasto wylać na blaszkę. Śliwki poukładać na cieście (ja układam po dwie warstwy śliwek - 20 połówek na jednym poziomie, a potem na nich kolejne 20 połówek - dzięki temu śliwki są w całym cieście, a nie tylko na powierzchni).
  6. Piec ciasto przez 15 minut w 180-190C, a następnie przez ok. 35-40 minut w temp. 160C. Po upieczeniu zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku na 10 minut. Smacznego!



mogłam zwiększyć troszkę proporcje, bo moja blacha miała 28 x 37 cm i za bardzo nie wyrosło, ale wszystkim smakuje :D
ja użyłam śliwek z kompotu, na pewno będzie też super z rabarbarem czy wiśniami


Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. zjadłabym :D smakowicie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze ze świeżych śliwek ale na to trzeba jeszcze chwilkę poczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja bym takie bez śliwek (nie lubię owoców pieczonych) zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ciasto awaryjne ma podobny przepis ;)
    Swoją drogą.. wszystkie ciasta robię bez miksera :P

    OdpowiedzUsuń
  5. witaj w klubie też mi sie mikser popsuł :P a ciasto wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno jest pyszne, ciasta ze śliwkami zawsze takie są :) wersji z wiśniami raczej bym nie zrobiła, bo nie przepadam za tymi owocami w żadnej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  7. Hi! Lovely blog and great post! We invite you to visit my blog :) kisses! ;) www.mvesblog.com

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam mniam....nareszcie jakiś przepis u Ciebie:) super:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale smakowicie Ci wyszło! :)

    Zapraszam na konkurs! Do wygrania piękna suknia.
    http://ajkstyle.blogspot.com/2014/01/dressale-wygraj-suknie-balowa.html

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam ciasto ze śliwkami mmm;-)
    www.sandicious.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojejku teraz to ja mam ochotę na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mm... aż ślinka ciekniee! Oczywiście super blog!
    Zapraszam do siebie i myślę, że ci się u mnie spodoba. Dopiero zaczynam, ale i tak mam nadzieję, że odwiedzisz mój blog. :)
    Mam również nadzieję, ze zaobserwujesz xd
    http://juliee-bloog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. powiem Ci, że mój mikser też zaczął szwankować podczas urabiania masy do orzechowca - więc także przerzuciłam się na ręczne ucieranie. Zostało trochę grudek - wizualnie, ale podczas jedzenia ciasta ich nie czuć ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. ooo a ja robię takie z jabłkami albo jagodami :) PYCHAAA

    OdpowiedzUsuń
  15. Chyba dzisiaj wypróbuję przepis ♥

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli już tu jesteś - skomentuj, na pewno cię odwiedzę.
Jeśli blog ci się spodoba - dołącz do obserwatorów.