wtorek, 8 września 2015

Czekoladowe kokosanki



Witajcie!
Chodziło za mną ostatnio coś słodkiego, a kokosanek już wieki nie jadłam! Dzisiaj je zrobiłam i chcę się z Wami podzielić przepisem.

Ciasto jest na blaszkę o wymiarach 35 cm x 28 cm

Czekoladowe kokosanki

* 6 jajek
* 1,5 szklanki cukru
* 1,5 szklanki mąki (w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki wody

Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, wciąż ubijając. 
Zmniejszamy obroty na jedynkę i dodajemy żółtka,miksujemy.
Resztę składników wsypać do miski i wymieszać szpatułką.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i obsypaną mąką), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-25 min, do suchego patyczka. 
Wystudzony biszkopt kroimy na prostokąty ( mi wyszło 30 kokosanek).

POLEWA:
* kostka margaryny
* szklanka cukru
* szklanka mleka
* 2 łyżki kakao
* kieliszek wódki (można bez alkoholu)

* 15 dag wiórek kokosowych

Margarynę rozpuszczamy z cukrem, dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy do połączenia składników, wlewamy mleko i wódkę, gotujemy chwilkę. Odstawiamy do przestudzenia. Obtaczamy w czekoladzie biszkopciki i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!


14 komentarzy:

  1. Wow, rozpusta dla brzuszka, kocham wszystko kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszota, w sam raz na tą pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie..spisze sobie przepis i może zrobię na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam je kiedyś.. były przepyszne! Zresztą ja uwielbiam wszystko co kokosowe :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają na bardziej skomplikowane w produkcji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak kokosanki robię inaczej, ale te też smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli już tu jesteś - skomentuj, na pewno cię odwiedzę.
Jeśli blog ci się spodoba - dołącz do obserwatorów.