niedziela, 18 października 2015

Tort truskawkowo-budyniowy na 8 urodziny Hani

Cześć!
Już tydzień po Hani urodzinach, a ja dopiero wrzucam przepis na jej tort. Chciała tort z masą truskawkową i budyniową, na dodatek dookoła obłożony biszkoptami. Wedle życzenia takowy zrobiłam. Co najlepsze, zapomniałam zrobić jego zdjęcie w przekroju :P Ale chyba wyobraźnię macie? :)



Tort truskawkowo-budyniowy

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm

Biszkopt:
6 jaj 
200g cukru 
200g mąki 
cukier waniliowy 
4 łyżki gorącej wody 

1. Żółtka oddzielić od białek i rozbełtać z wodą, następnie dodać połowę cukru i cukier waniliowy i ubijać na puszysty kogel mogel (ja ubijam tak długo aż mocno pojaśnieje żółtko).
2. Następnie ubijamy z drugą połową cukru białko na sztywno, cukier dodajemy pod sam koniec ubijania.
3. Białko delikatnie przekładamy na masę żółtkową, a na to wszystko jeszcze zanim zaczniemy mieszać wsypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. 
4. Blachę smarujemy tłuszczem i sypiemy mąką, wlewamy ciasto i pieczemy ok 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. (ja piekę zawsze 40 min.) 
Wyciągać z formy jak ostygnie, przekroić na 3 płaty.
Biszkopt zawsze wychodzi i zawsze jest nieco wilgotny dzięki czemu nie trzeba go dodatkowo nasączać.

Krem truskawkowy:
40-50 g mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe
0,5 l śmietany 30%

Śmietanę ubić. Zamrożone truskawki pokroić. 2 galaretki rozpuścić w 0,5 l wody, wrzucić do nich truskawki (ponieważ są zamrożone spowodują, że galaretka zacznie natychmiast tężeć) i wlać do ubitej śmietany. Można wymieszać tą masę i wtedy truskawki będą w kawałkach, bądź zmiksować.


Krem budyniowy:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
3 żółtka 
1 cukier waniliowy
30 dag masła

Do rondelka wlać 250 ml mleka i zagotować, a następnie zdjąć z ognia. W osobnym naczyniu żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, reszta mleka, mąką ziemniaczaną . Następnie stopniowo małym strumieniem wlewać do zagotowanego mleka, jednocześnie energicznie mieszając. Tak powstały budyń zagotować i wystudzić. 
Masło utrzeć na gładką masę i dodawać małymi porcjami zimny budyń, cały czas miksując(jeżeli masa będzie mało słodka to można dosypać cukru pudru).


Na pierwszy biszkopt wykładamy krem truskawkowy i przykrywamy drugim płatem, następnie krem budyniowy, przy czym zostawiając część aby posmarować tort dookoła, przykrywamy ostatnim płatem i smarujemy trochę kremem budyniowym. Tort dookoła obklejamy podłużnymi biszkoptami i obwiązujemy tasiemką, zostawiamy na kilka godzin w lodówce.



Do obłożenia tortu kupiłam 2 opakowania biszkoptów w Biedronce, zużyłam 1,5 opakowania.
Na górze toru, Hania powyciskała trochę kremu truskawkowego i chciała jeszcze trochę startej czekolady :)



Solenizantka z torcikiem :)


12 komentarzy:

  1. Kobieto alez on pięknie wygląda. I na pewno byl pyszny. Powinnaś zająć sie pieczeniem tortów ''zawodowo''. Dobry pomysł na biznes a ty masz na talent. Spróbuje go przygotować na urodziny mojej corci w lutym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie i pewnie tak też smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich pyszności na noc nie powinnam oglądać :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie! :-)

    weronikarudnicka.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. O nie! Wygłąda przepysznie, a przepis jest dla mnie za trudny... Może kiedyś otworzysz własną kawiarnię i zaprosisz mnie? Będę stałym klientem ;)

    Pozdrawiam
    Brzydki Ptak Blog
    Zapraszam do udziałyu w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale musiał być smaczny! Mniam mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny torcik ;-) za pewnie był pyszny..;-) też ostatnio świętowałam 8 urodzinki mojej córki;-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. przepis zabieram, szukałam czegoś takiego, prostego i efektownego, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli już tu jesteś - skomentuj, na pewno cię odwiedzę.
Jeśli blog ci się spodoba - dołącz do obserwatorów.