Tort truskawkowo-budyniowy na 8 urodziny Hani
Cześć!
Już tydzień po Hani urodzinach, a ja dopiero wrzucam przepis na jej tort. Chciała tort z masą truskawkową i budyniową, na dodatek dookoła obłożony biszkoptami. Wedle życzenia takowy zrobiłam. Co najlepsze, zapomniałam zrobić jego zdjęcie w przekroju :P Ale chyba wyobraźnię macie? :)
Tort truskawkowo-budyniowy
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm
Biszkopt:
6 jaj
200g cukru
200g mąki
cukier waniliowy
4 łyżki gorącej wody
1. Żółtka oddzielić od białek i rozbełtać z wodą, następnie dodać połowę cukru i cukier waniliowy i ubijać na puszysty kogel mogel (ja ubijam tak długo aż mocno pojaśnieje żółtko).
2. Następnie ubijamy z drugą połową cukru białko na sztywno, cukier dodajemy pod sam koniec ubijania.
3. Białko delikatnie przekładamy na masę żółtkową, a na to wszystko jeszcze zanim zaczniemy mieszać wsypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy.
4. Blachę smarujemy tłuszczem i sypiemy mąką, wlewamy ciasto i pieczemy ok 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. (ja piekę zawsze 40 min.)
Wyciągać z formy jak ostygnie, przekroić na 3 płaty.
Biszkopt zawsze wychodzi i zawsze jest nieco wilgotny dzięki czemu nie trzeba go dodatkowo nasączać.
Krem truskawkowy:
40-50 g mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe
0,5 l śmietany 30%
Śmietanę ubić. Zamrożone truskawki pokroić. 2 galaretki rozpuścić w 0,5 l wody, wrzucić do nich truskawki (ponieważ są zamrożone spowodują, że galaretka zacznie natychmiast tężeć) i wlać do ubitej śmietany. Można wymieszać tą masę i wtedy truskawki będą w kawałkach, bądź zmiksować.
Krem budyniowy:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
3 żółtka
1 cukier waniliowy
30 dag masła
Do rondelka wlać 250 ml mleka i zagotować, a następnie zdjąć z ognia. W osobnym naczyniu żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, reszta mleka, mąką ziemniaczaną . Następnie stopniowo małym strumieniem wlewać do zagotowanego mleka, jednocześnie energicznie mieszając. Tak powstały budyń zagotować i wystudzić.
Masło utrzeć na gładką masę i dodawać małymi porcjami zimny budyń, cały czas miksując(jeżeli masa będzie mało słodka to można dosypać cukru pudru).
Na pierwszy biszkopt wykładamy krem truskawkowy i przykrywamy drugim płatem, następnie krem budyniowy, przy czym zostawiając część aby posmarować tort dookoła, przykrywamy ostatnim płatem i smarujemy trochę kremem budyniowym. Tort dookoła obklejamy podłużnymi biszkoptami i obwiązujemy tasiemką, zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
Do obłożenia tortu kupiłam 2 opakowania biszkoptów w Biedronce, zużyłam 1,5 opakowania.
Na górze toru, Hania powyciskała trochę kremu truskawkowego i chciała jeszcze trochę startej czekolady :)
Solenizantka z torcikiem :)
piękny wyszedł ;)
OdpowiedzUsuńpychaaaa:)
OdpowiedzUsuńMusiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i pewnie tak też smakował :)
OdpowiedzUsuńTakich pyszności na noc nie powinnam oglądać :D
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! :-)
OdpowiedzUsuńweronikarudnicka.pl
O nie! Wygłąda przepysznie, a przepis jest dla mnie za trudny... Może kiedyś otworzysz własną kawiarnię i zaprosisz mnie? Będę stałym klientem ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Brzydki Ptak Blog
Zapraszam do udziałyu w konkursie :)
Ale musiał być smaczny! Mniam mniam :D
OdpowiedzUsuńPiękny torcik ;-) za pewnie był pyszny..;-) też ostatnio świętowałam 8 urodzinki mojej córki;-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprzepis zabieram, szukałam czegoś takiego, prostego i efektownego, dzięki :)
OdpowiedzUsuń