sobota, 1 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem na dzień dziecka :)

1 czerwca - Dzień Dziecka. Każdy z nas jest dzieckiem,dużym czy małym. Mi właśnie się miło zrobiło,bo dostałam życzenia od mamy z tej okazji :)

Dziś więc zrobiłam pyszne ciasto z rabarbarem, które to moja starsza córka uwielbia - zresztą jak ja lubi kwaśne ciasta :) Młodsza jeszcze śpi i nigdy takiego nie jadła, więc jestem ciekawa czy też jej zasmakuje.

Podam przepis i kilka zdjęć jak zrobić :) Może komuś się przyda :)

Ciasto z rabarbarem
(mogą być też kwaśne jabłka bądź śliwki)

Przygotowujemy nie całą miskę umytego, obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru



Przygotowujemy ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
To wszystko mieszamy w misce :)

Następnie wrzucamy do tej miski:
- 3 całe jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (ja dodaję czasem kwaśną śmietanę)
- 0,5 szklanki oleju
Całość mieszamy rękoma bądź mikserem - jak kto woli :) 


Wykładamy na ciasto wysmarowane tłuszczem i posypane mąką


Na ciasto wrzucamy rabarbar i posypujemy cukrem jeśli chcemy



Przygotowujemy kruszonkę:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 150 g margaryny
- 1 szklanka wiórek kokosowych (75-100g)
Wymieszać ręką aż zrobi się kruszonka



Gotową kruszonką posypujemy ciasto 



Wstawiamy na sam dół do zimnego piekarnika i włączamy na 180 stopni na 45-50 minut 


EFEKT KOŃCOWY :)




smacznego!!!

22 komentarze:

  1. pycha często robię takie ciasto u siebie tylko rabarbar jest w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciasta. Ja właśnie jestem w trakcie robienia jabłecznika z rabarbarem na kruchym cieście. Ahhh jakie zapachy

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem:) Smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje tak pysznie jak wygląda ;)

      Usuń
    2. Kurcze, tylko mąż mi rabarbar z ogródka wykosił... A ja bym sobie zrobiła wersję z ciastem drożdżowym,bez jajek, gdyż mam na nie alergię...

      Usuń
    3. drożdżowe też bym zjadła z rabarbarem tylko ja drożdżowego ciasta nigdy nie robiłam :P

      Usuń
    4. Polecam użyć drożdży instant:) Wsypuje się je do mąki, zalewa ciepłą wodą lub mlekiem, odstawia do wyrośnięcia i gotowe:)

      Usuń
    5. może spróbuję w niedługim czasie :) rabarbar jeszcze jest :)

      Usuń
  4. pyszne, aż sama zrobię :) przypomina się smak z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam ! może sama spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie ciasta:)lekkie,łatwe w wykonaniu i bardzo bardzo smaczne:)Zdjęcie jest bardzo apetyczne:)
    pozdrawiam
    aga

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz inne przepisy z rabarbarem?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie, ten jest jedyny jaki posiadam :)

      Usuń
  8. Mmm.. musi być pyszny *_*

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam rabarbar ! i w cieście, i w drożdżówkach, i w kompocie. Wszędzie <3
    Młodszej smakowało ciacho? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety młodsza się skrzywiła :P i jej nie smakuje

      Usuń
  10. Na pewno przepyszne ciasto a mi się piekarnik zepsuł i kicha, nie mogę nic upiec. :( Smacznego. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam! Najlepiej jak upiecze je moja babcia. Sama niestety piec nie umiem i podziwiam osoby które pieką :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli już tu jesteś - skomentuj, na pewno cię odwiedzę.
Jeśli blog ci się spodoba - dołącz do obserwatorów.