Ciasto z rabarbarem na dzień dziecka :)
1 czerwca - Dzień Dziecka. Każdy z nas jest dzieckiem,dużym czy małym. Mi właśnie się miło zrobiło,bo dostałam życzenia od mamy z tej okazji :)
Dziś więc zrobiłam pyszne ciasto z rabarbarem, które to moja starsza córka uwielbia - zresztą jak ja lubi kwaśne ciasta :) Młodsza jeszcze śpi i nigdy takiego nie jadła, więc jestem ciekawa czy też jej zasmakuje.
Podam przepis i kilka zdjęć jak zrobić :) Może komuś się przyda :)
Na ciasto wrzucamy rabarbar i posypujemy cukrem jeśli chcemy
Przygotowujemy kruszonkę:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 150 g margaryny
- 1 szklanka wiórek kokosowych (75-100g)
Wymieszać ręką aż zrobi się kruszonka
Gotową kruszonką posypujemy ciasto
Wstawiamy na sam dół do zimnego piekarnika i włączamy na 180 stopni na 45-50 minut
EFEKT KOŃCOWY :)
smacznego!!!
Dziś więc zrobiłam pyszne ciasto z rabarbarem, które to moja starsza córka uwielbia - zresztą jak ja lubi kwaśne ciasta :) Młodsza jeszcze śpi i nigdy takiego nie jadła, więc jestem ciekawa czy też jej zasmakuje.
Podam przepis i kilka zdjęć jak zrobić :) Może komuś się przyda :)
Ciasto z rabarbarem
(mogą być też kwaśne jabłka bądź śliwki)
Przygotowujemy ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
To wszystko mieszamy w misce :)
Następnie wrzucamy do tej miski:
- 3 całe jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (ja dodaję czasem kwaśną śmietanę)
- 0,5 szklanki oleju
Całość mieszamy rękoma bądź mikserem - jak kto woli :)
Wykładamy na ciasto wysmarowane tłuszczem i posypane mąką
Przygotowujemy kruszonkę:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 150 g margaryny
- 1 szklanka wiórek kokosowych (75-100g)
Wymieszać ręką aż zrobi się kruszonka
Gotową kruszonką posypujemy ciasto
Wstawiamy na sam dół do zimnego piekarnika i włączamy na 180 stopni na 45-50 minut
EFEKT KOŃCOWY :)
smacznego!!!
pycha często robię takie ciasto u siebie tylko rabarbar jest w środku :)
OdpowiedzUsuńtu też prawie w środku jest :P
Usuńuwielbiam takie ciasta. Ja właśnie jestem w trakcie robienia jabłecznika z rabarbarem na kruchym cieście. Ahhh jakie zapachy
OdpowiedzUsuńna pewno pięknie pachnie!
UsuńJak ja dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem:) Smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńsmakuje tak pysznie jak wygląda ;)
UsuńKurcze, tylko mąż mi rabarbar z ogródka wykosił... A ja bym sobie zrobiła wersję z ciastem drożdżowym,bez jajek, gdyż mam na nie alergię...
Usuńdrożdżowe też bym zjadła z rabarbarem tylko ja drożdżowego ciasta nigdy nie robiłam :P
UsuńPolecam użyć drożdży instant:) Wsypuje się je do mąki, zalewa ciepłą wodą lub mlekiem, odstawia do wyrośnięcia i gotowe:)
Usuńmoże spróbuję w niedługim czasie :) rabarbar jeszcze jest :)
Usuńnigdy jeszcze nie jadła :)
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować :)
Usuńpyszne, aż sama zrobię :) przypomina się smak z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńmniam ! może sama spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta:)lekkie,łatwe w wykonaniu i bardzo bardzo smaczne:)Zdjęcie jest bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
aga
Masz inne przepisy z rabarbarem?:)
OdpowiedzUsuńniestety nie, ten jest jedyny jaki posiadam :)
UsuńMmm.. musi być pyszny *_*
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar ! i w cieście, i w drożdżówkach, i w kompocie. Wszędzie <3
OdpowiedzUsuńMłodszej smakowało ciacho? :)
niestety młodsza się skrzywiła :P i jej nie smakuje
UsuńNa pewno przepyszne ciasto a mi się piekarnik zepsuł i kicha, nie mogę nic upiec. :( Smacznego. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Najlepiej jak upiecze je moja babcia. Sama niestety piec nie umiem i podziwiam osoby które pieką :)
OdpowiedzUsuń