Czekoladowe kokosanki



Witajcie!
Chodziło za mną ostatnio coś słodkiego, a kokosanek już wieki nie jadłam! Dzisiaj je zrobiłam i chcę się z Wami podzielić przepisem.

Ciasto jest na blaszkę o wymiarach 35 cm x 28 cm

Czekoladowe kokosanki

* 6 jajek
* 1,5 szklanki cukru
* 1,5 szklanki mąki (w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki wody

Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, wciąż ubijając. 
Zmniejszamy obroty na jedynkę i dodajemy żółtka,miksujemy.
Resztę składników wsypać do miski i wymieszać szpatułką.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i obsypaną mąką), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-25 min, do suchego patyczka. 
Wystudzony biszkopt kroimy na prostokąty ( mi wyszło 30 kokosanek).

POLEWA:
* kostka margaryny
* szklanka cukru
* szklanka mleka
* 2 łyżki kakao
* kieliszek wódki (można bez alkoholu)

* 15 dag wiórek kokosowych

Margarynę rozpuszczamy z cukrem, dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy do połączenia składników, wlewamy mleko i wódkę, gotujemy chwilkę. Odstawiamy do przestudzenia. Obtaczamy w czekoladzie biszkopciki i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Cieszę się, że tu jesteś :) Zostaw po sobie jakiś ślad :) Całuję :*