Czekoladowe kokosanki
Witajcie!
Chodziło za mną ostatnio coś słodkiego, a kokosanek już wieki nie jadłam! Dzisiaj je zrobiłam i chcę się z Wami podzielić przepisem.
Ciasto jest na blaszkę o wymiarach 35 cm x 28 cm
Czekoladowe kokosanki
* 6 jajek
* 1,5 szklanki cukru
* 1,5 szklanki mąki (w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki wody
Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, wciąż ubijając.
Zmniejszamy obroty na jedynkę i dodajemy żółtka,miksujemy.
Resztę składników wsypać do miski i wymieszać szpatułką.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i obsypaną mąką), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-25 min, do suchego patyczka.
Wystudzony biszkopt kroimy na prostokąty ( mi wyszło 30 kokosanek).
POLEWA:
* kostka margaryny
* szklanka cukru
* szklanka mleka
* 2 łyżki kakao
* kieliszek wódki (można bez alkoholu)
* 15 dag wiórek kokosowych
Margarynę rozpuszczamy z cukrem, dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy do połączenia składników, wlewamy mleko i wódkę, gotujemy chwilkę. Odstawiamy do przestudzenia. Obtaczamy w czekoladzie biszkopciki i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
muszą być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńWow, rozpusta dla brzuszka, kocham wszystko kokosowe :)
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńUwielbiam, coś cudownego! :D
OdpowiedzUsuńPyszota, w sam raz na tą pogodę :)
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi smaka!:)
OdpowiedzUsuńJadłam je kiedyś.. były przepyszne! Zresztą ja uwielbiam wszystko co kokosowe :D
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa ;))
OdpowiedzUsuńooo smakowite
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają na bardziej skomplikowane w produkcji :)
OdpowiedzUsuńJak kokosanki robię inaczej, ale te też smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńkokosanki moje ulubione:)
OdpowiedzUsuń