Ciasto ze śliwkami
Cześć :)
Mam dzisiaj pecha... Zakupów całych nie zrobiłam pomimo listy, tylko dlatego, że dzieci moje, jedna przez drugą: "mamo kupisz mi to czy tamto?" nie szło im wytłumaczyć, że kupię, ale najpierw zrobię swoje zakupy, cóż obejdzie się dzisiaj ;)
Na dodatek w trakcie przygotowywania tego ciasta zepsuł mi się mikser!! posmrodziło, więc pewnie coś spalone... ale sobie poradziłam wałeczkiem do ucierania ciasta,w końcu trzeba było pozbyć się grudek co nie? kurde wcześniej pralka, teraz mikser... co następne?
Nie lubię dzisiejszego dnia!!!
Przepis na ciasto śliwkowe znalazłam na blogu >>kulinarneprzeboje<< i czuję, że jeszcze nie raz tam zajrzę.
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Składniki (na formę 25 x 37 cm):
- ok. 20 sztuk śliwek
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- pół szklanki wody
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym do utworzenia się lśniącej i gładkiej masy.
- Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia (przesiane przez sito). Zmiksować. Dodać olej i wodę, chwilę miksować.
- Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Śliwki pokroić na pół, usunąć pestki.
- Ciasto wylać na blaszkę. Śliwki poukładać na cieście (ja układam po dwie warstwy śliwek - 20 połówek na jednym poziomie, a potem na nich kolejne 20 połówek - dzięki temu śliwki są w całym cieście, a nie tylko na powierzchni).
- Piec ciasto przez 15 minut w 180-190C, a następnie przez ok. 35-40 minut w temp. 160C. Po upieczeniu zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku na 10 minut. Smacznego!
mogłam zwiększyć troszkę proporcje, bo moja blacha miała 28 x 37 cm i za bardzo nie wyrosło, ale wszystkim smakuje :D
ja użyłam śliwek z kompotu, na pewno będzie też super z rabarbarem czy wiśniami
Smacznego :)
zjadłabym :D smakowicie wygląda :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze ze świeżych śliwek ale na to trzeba jeszcze chwilkę poczekać :)
OdpowiedzUsuńja bym takie bez śliwek (nie lubię owoców pieczonych) zjadła :)
OdpowiedzUsuńMoje ciasto awaryjne ma podobny przepis ;)
OdpowiedzUsuńSwoją drogą.. wszystkie ciasta robię bez miksera :P
witaj w klubie też mi sie mikser popsuł :P a ciasto wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne, ciasta ze śliwkami zawsze takie są :) wersji z wiśniami raczej bym nie zrobiła, bo nie przepadam za tymi owocami w żadnej postaci.
OdpowiedzUsuńmniam mniam....nareszcie jakiś przepis u Ciebie:) super:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie Ci wyszło! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs! Do wygrania piękna suknia.
http://ajkstyle.blogspot.com/2014/01/dressale-wygraj-suknie-balowa.html
uwielbiam ciasto ze śliwkami mmm;-)
OdpowiedzUsuńwww.sandicious.blogspot.com
Ojejku teraz to ja mam ochotę na takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńmm... aż ślinka ciekniee! Oczywiście super blog!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie i myślę, że ci się u mnie spodoba. Dopiero zaczynam, ale i tak mam nadzieję, że odwiedzisz mój blog. :)
Mam również nadzieję, ze zaobserwujesz xd
http://juliee-bloog.blogspot.com/
powiem Ci, że mój mikser też zaczął szwankować podczas urabiania masy do orzechowca - więc także przerzuciłam się na ręczne ucieranie. Zostało trochę grudek - wizualnie, ale podczas jedzenia ciasta ich nie czuć ;)
OdpowiedzUsuńooo a ja robię takie z jabłkami albo jagodami :) PYCHAAA
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie <333
OdpowiedzUsuńChyba dzisiaj wypróbuję przepis ♥
OdpowiedzUsuńale smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń