Zapiekanka makaronowa z mięsem
Hejka
Miał być post kosmetyczny,ale mam lenia pod tym względem,jak powróci siła to będzie jeszcze dziś,jak nie to jutro :)
Właśnie zrobiłam tą zapiekankę i jest pyszna! więc podzielę się przepisem
Kiedyś robiłam z mięsem wieprzowym i nie bardzo mi podeszła,choć lepsze mięso wieprzowe mielone świeże i niezbyt tłuste
Kiedyś robiłam z mięsem wieprzowym i nie bardzo mi podeszła,choć lepsze mięso wieprzowe mielone świeże i niezbyt tłuste
składniki
- 80 dag mięsa mielonego (dziś była dziczyzna)
- 20 dag żółtego sera
- pół paczki makaronu (około 20 dag)
- łyżka masła
- 3 łyżeczki koncentratu (daję kotlin albo pudliszki)
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- Pomysł na zapiekankę serową Winiary
- 100 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18%
- sól,pieprz czarny mielony,papryka słodka mielona
wykonanie
- makaron zagotować i odcedzić
- cebulę z czosnkiem drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oliwy
- mięso podsmażyć na oliwie, doprawić przyprawami, wrzucić cebulę i czosnek, dodać koncentrat, wymieszać i chwilę podusić
- przygotować Pomysł na... wg przepisu na opakowaniu (ja w sumie gotuję 500 ml wody a w słoiku najpierw mieszam "proszek" ze 150 ml wody a potem dorzucam śmietanę i dokładnie mieszam,dodaję jak się woda zaczyna gotować)
- zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach
- układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym na spodzie masłem kolejno - makaron/mięso/ser polać połową sosu - makaron/mięso/ser i wylać resztę sosu (ja tak zawsze mieszam dzieląc wszystko na pół), nie przykrywać!
- piec w 200 stopniach przez 20-25 minut bez termoobiegu lub w 170 st około 20 min z termoobiegiem
- 80 dag mięsa mielonego (dziś była dziczyzna)
- 20 dag żółtego sera
- pół paczki makaronu (około 20 dag)
- łyżka masła
- 3 łyżeczki koncentratu (daję kotlin albo pudliszki)
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- Pomysł na zapiekankę serową Winiary
- 100 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18%
- sól,pieprz czarny mielony,papryka słodka mielona
wykonanie
- makaron zagotować i odcedzić
- cebulę z czosnkiem drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oliwy
- mięso podsmażyć na oliwie, doprawić przyprawami, wrzucić cebulę i czosnek, dodać koncentrat, wymieszać i chwilę podusić
- przygotować Pomysł na... wg przepisu na opakowaniu (ja w sumie gotuję 500 ml wody a w słoiku najpierw mieszam "proszek" ze 150 ml wody a potem dorzucam śmietanę i dokładnie mieszam,dodaję jak się woda zaczyna gotować)
- zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach
- układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym na spodzie masłem kolejno - makaron/mięso/ser polać połową sosu - makaron/mięso/ser i wylać resztę sosu (ja tak zawsze mieszam dzieląc wszystko na pół), nie przykrywać!
- piec w 200 stopniach przez 20-25 minut bez termoobiegu lub w 170 st około 20 min z termoobiegiem
Wiem, że nie wygląda jakoś specjalnie apetycznie, ale uwierzcie na słowo, że warto :)
Hania wcina i dokładkę już zjadła :)
Smacznego!
Mniam! Uwielbiam makaronowe zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńlubię takie potrawy ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńSuper!!! świetny przepis, uwielbiam takie zapiekanki:)
OdpowiedzUsuńmniam.. narobiłaś mi smaczka:D
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie na rozdanie ! ;-)
Uwielbiam tego typu zapiekanki może mojemu chopu jutro coś takiego zrobię - pomyślę :)
OdpowiedzUsuńSzybko, smacznie i niezdrowo - bo ser! Tak jak lubię! :)
OdpowiedzUsuńpyszota- sama bym poprosiła o dokładkę!
OdpowiedzUsuńweronikarudnicka.pl
mniammm :**
OdpowiedzUsuńLubię takie zapiekanki, bardzo :D
OdpowiedzUsuńwygląda barrdzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki, tyle że ich nie robię. Młodzież nie trawi sera niestety.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki, szczególnie te serrrowe :)
OdpowiedzUsuńdobre jedzonko to podstawa
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzęsto robię zapiekanki makaronowe, ponieważ mój Narzeczony je uwielbia, dlatego ślicznie dziękuję za przepis. Na pewno się przyda :)
OdpowiedzUsuńmój mąż też lubi, aby tylko mięso w niej było :)
Usuń