Zupa krem z dyni
Cześć :)
Jak obiecałam tak robię, czyli dzielę się przepisem na pyszną zupę z dyni - przynajmniej mi smakowała :D
Wyszła taka mieszanka z 3 przepisów ;)
Proporcję podaję na oko, bo ile dokładnie dyni było to nie pamiętam,ale chyba łącznie jakieś 1,5 kg :D
Dodam, że przygotowanie może być nieco mało spójnie napisane :P
Składniki:
- 1,5 kg dyni (połowa tego do upieczenia)
- bulion 1,5 litra ( ja ugotowałam sobie wywar z połowy piersi kurczaka, 4 ziemniaków, pory i przypraw oraz 1,5 l wody)
- 150 ml śmietany kwaśnej
Wyszła taka mieszanka z 3 przepisów ;)
Proporcję podaję na oko, bo ile dokładnie dyni było to nie pamiętam,ale chyba łącznie jakieś 1,5 kg :D
Dodam, że przygotowanie może być nieco mało spójnie napisane :P
Składniki:
- 1,5 kg dyni (połowa tego do upieczenia)
- bulion 1,5 litra ( ja ugotowałam sobie wywar z połowy piersi kurczaka, 4 ziemniaków, pory i przypraw oraz 1,5 l wody)
- 150 ml śmietany kwaśnej
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 2 jabłka (najlepiej kwaśne)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 2 jabłka (najlepiej kwaśne)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- pół piersi z kurczaka (bo pół było w wywarze)
Przygotowanie:
1. Bulion - przygotować wg swoich upodobań.
2. Umytą i wypestkowaną dynię (ok.80 dag), pokroić na parę części, położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około godzinę (pieczenie góra-dół), lub do czasu aż będzie miękka - moja piekła się 40 minut. Po wyjęciu ściągnąć skórkę.
3. Podgrzać olej w większym garnku z grubym dnem, dodać cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać starty czosnek i przekrojoną na pół, wypestkowaną chili. Smażyć około minutę.
4. Dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka oraz drugą połowę surowej dyni pokrojoną w kosteczkę. Smażyć mieszając co jakiś czas przez około 5 - 7 minut. Gdyby warzywa zaczęły przywierać do dna garnka, można dodać 2 - 3 łyżki bulionu. Teraz dodać dynię upieczoną. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem i zagotować.
5. Usmażyć połowę piersi kurczaka pokrojonej w małą kostkę.
6. Wlać bulion do garnka w takiej ilości aby sięgał ponad poziom warzyw, wrzucić usmażone mięsko. Zagotować, przykryć i gotować przez około 10-15 minut na mniejszym ogniu aż dynia będzie miękka. Zmiksować na gładkie puree. Do zmiksowanej zupy dodajemy śmietanę i ponownie chwilkę gotujemy.
Gotowałam w garnku o poj. 5 l, wyszło jakieś 3-3,5 l zupy :P
Można podawać np. z orzechami włoskimi :)
Smacznego!
- pół piersi z kurczaka (bo pół było w wywarze)
Przygotowanie:
1. Bulion - przygotować wg swoich upodobań.
2. Umytą i wypestkowaną dynię (ok.80 dag), pokroić na parę części, położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około godzinę (pieczenie góra-dół), lub do czasu aż będzie miękka - moja piekła się 40 minut. Po wyjęciu ściągnąć skórkę.
3. Podgrzać olej w większym garnku z grubym dnem, dodać cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać starty czosnek i przekrojoną na pół, wypestkowaną chili. Smażyć około minutę.
4. Dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka oraz drugą połowę surowej dyni pokrojoną w kosteczkę. Smażyć mieszając co jakiś czas przez około 5 - 7 minut. Gdyby warzywa zaczęły przywierać do dna garnka, można dodać 2 - 3 łyżki bulionu. Teraz dodać dynię upieczoną. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem i zagotować.
5. Usmażyć połowę piersi kurczaka pokrojonej w małą kostkę.
6. Wlać bulion do garnka w takiej ilości aby sięgał ponad poziom warzyw, wrzucić usmażone mięsko. Zagotować, przykryć i gotować przez około 10-15 minut na mniejszym ogniu aż dynia będzie miękka. Zmiksować na gładkie puree. Do zmiksowanej zupy dodajemy śmietanę i ponownie chwilkę gotujemy.
Gotowałam w garnku o poj. 5 l, wyszło jakieś 3-3,5 l zupy :P
Można podawać np. z orzechami włoskimi :)
Smacznego!
Jestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy z dyni, ale Twoja wygląda bardzo smakowicie :) Chyba dużo pracy jest przy gotowaniu prawda?
OdpowiedzUsuńczy ja wiem czy dużo ;)
Usuńdynię piekłam i gotowałam wywar w jednym czasie, i w międzyczasie robiłam resztę
polecam! wersja z pieczoną dynią jest lepsza niż ta z gotowaną od razu z wywarem! :)
UsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam zupy z dyni ale muszę powiedzieć że od jakiegoś czasu się do niej przekonuję i możliwe ze Twój przepis wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych zup :) Mniam!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam zupy z dyni, ale słyszałam że bardzo pyszna jest :))
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić;)
OdpowiedzUsuńPewnie wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam dyni!! :P Jestem ciekawa jak taka zupka smakuje :D
OdpowiedzUsuńja też nigdy nie jadłam,to był mój pierwszy raz ;)
Usuńbardzo lubię kremy z dyni :)
OdpowiedzUsuńkocham zupy dyniowe, jak moja mama zrobiła to sama wciągnęłam 3/4 garnka :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam zupy z dyni :)
OdpowiedzUsuńnie lubię dyni, ale Twoja zupka smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam dyni, ale zamierzam w tym roku to zmienić:)
OdpowiedzUsuńOsobiście nie przepadam za dynią - ale hmm, zawsze warto próbować nowych rzeczy, więc z chęcią bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńŚciskam mocno,
www.NIECH-PANI-PATRZY.blogspot.com
__________________________________
+ a u mnie: burgundy, szarości - odcienie idealne, zapraszam!
musze w koncu spróbowac , jestem ciekawa smaku ;]
OdpowiedzUsuńZ orzechami włoskimi na pewno jest pyszna!
OdpowiedzUsuńpycha@ dynie uwielbiam
OdpowiedzUsuń!
uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy krem, zwlaczcza te sezonowe z dyni, cukinnii, kabaczka, ostatnio też robilam z dyni, ale ja tylko gotuję dynię, warzywa w sumie daję te same, z przypraw polecam jeszcze odrobinę gałki muszkatałowej lub kardamon :)
OdpowiedzUsuń